• Jeuk en irritaties op de hoofdhuid
  • Basische mineraalbaden
  • Haarwortelanalyse

Ontzurende recepten

Hieronder vindt u een aantal, door ons zelf geteste en dus overheerlijke, recepten met een overschot aan mineralen. Het regelmatig nuttigen van deze gerechten draagt bij aan het ontzuren van uw lichaam. Recepten van heerlijke ontzurende gerechten zijn altijd van harte welkom.

Als u deze gerechten combineerd met aardappelen, pasta, rijst en/of vlees gerechten, zorg er dan voor dat de maaltijd voor 2/3 uit groente bestaat.

Broccolisoep (2 personen)


Ingrediënten:
1 grote struik broccoli
1 liter water
2 el tuinkruidenboullion
1 gesnipperde ui
2 dl crème fraiche
50 gr. jonge of geitenkaas
Peper, zout, nootmuskaat.

Bereiding:
Snijd een aantal roosjes van de broccoli af en houdt deze apart. Snij de rest van de broccoli incl. stronk in grote stukken en kook deze 10 minuten in het water met de uien en het bouillonpoeder.

Pureer de soep met een staafmixer en voeg de broccoliroosjes, crème fraiche en kaas toe. Breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Laat de soep nog enkele minuten garen op een laag pitje.




Broccolitaart (2-3 personen)


Ingrediënten:
500 gr broccoli
100 gr gezouten pistachenootjes
150 zachte geitenkaas (eventueel fetta)
4 eieren
1/8 l slagroom
2 theelepels tijm
1 pakje bladerdeeg
zout, peper

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden.
Snijd de broccoli in kleine roosjes, en kook die in ruim kokend water in ca. 5 minuten beetgaar.
Spoel de broccoliroosjes in een vergiet onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Pel de pistachenootjes. Verkruimel de geitenkaas. Klop de eieren los met de slagroom, tijm, zout en peper. Roer de geitenkaas en de pistachenootjes erdoor.
Vet een lage taartvorm of ovenschaal(doorsnede ca. 24-26 cm) in en bekleedde vorm met het bladerdeeg.
Leg de broccoliroosjes in de vorm en schenk het eimengsel erover.
Bak de taart in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.



Bladerdeegpakketjes met prei (2-3 personen)


Ingrediënten:
2 preien
150 gram geitenkaas
10-15 groene olijven zonder pit
1 pakje bladerdeeg
2 vleestomaten
peterselie
1 ei(geel)
zout en peper

Bereiding:
Prei in de lengte doorsnijden en in stukjes van 1 cm breed snijden. Daarna wassen en in de wok bijna gaar koken. Laten afkoelen en uitlekken.

Tomaten insnijden en even onderdompelen in kokend water. De tomaten ontvellen en het vocht met de zaden eruit halen. Het vlees in kleine stukjes snijden.

Olijven, peterselie en kaas in stukjes snijden.

Prei, tomaat, olijven, peterselie en kaas door elkaar scheppen en op smaak brengen met peper en zout.

Bladerdeeg vullen met het mengsel en dichtvouwen als een frietzakje. Hierna bestrijken met eigeel of boter.

In ca. 15 minuten goudbruin bakken in de oven.

Eventueel serveren met kerstomaatjes, gevuld met kruidenkaas, basilicum en peper.


Spinaziesalade (3 personen)


Ingrediënten:
100 gram spinazie
150 gram tahoe
1.5 eetlepel Tamari-saus
3 eetlepels (zonnebloem)olie
3 hardgekookte eieren
150 gram kruidenkaas
3 eetlepels slagroom
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel citroensap
zout en peper

Bereiding:
Was en droog de spinazie, verwijder lelijke blaadjes en dikke stelen.
Snijd de tahoe in blokjes, verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de tahoe in ca. 6 minuten aan alle kanten bruin. Voeg de tamarisaus toe en laat deze op een laag vuur indampen (regelmatig roeren).
Hak 2 van de eieren in kleine stukjes en snijd het andere in 6 partjes. Snijd de kaas in blokjes.
Maak een sausje van de slagroom, de mayonaise, het citroensap, zout en peper. Schep het sausje door de fijngehakte eieren en de kaas.
Verdeel de spinazie over de borden en schep het kaas-eimengsel erop. Schep de gebakken tahoe erop en garneer de borden met de partjes ei.

I.p.v. tamarisaus kan ook zoute ketjap gebruikt worden. Tamarisaus is echter gezonder. Zowel tamarisaus als ketjap worden van sojabonen gemaakt, maar tamarisaus fermenteerd op natuurlijke wijze in houten vaten, terwijl ketjap versneld wordt gefermenteerd met zoutzuur.




Sproutysalade (2 personen)


Ingrediënten:
150 gram Sprouty (gekiemde, gemengde bonen)
(verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
80 gram jonge geitenkaas
1 eetlepel grove mosterd
2 eetlepels mayonaise
1 kleine, rode paprika
1/2 ui of een klein sjalotje
1 appel
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook
1 eetlepel maïs

Bereiding:
Blancheer de sprouty 8-10 minuten in een wok met een klein beetje water. Snipper de ui. Snij de paprika in blokjes. Schil de appel, en snij deze in blokjes.

Meng de olie, mosterd, mayonaise en geperste knoflook.

Meng de sprouty met de ui, appel, maïs, paprika en kaas en verdeel het over 2 borden en doe de dressing erover.






Salade Mesclun (2 personen)


Ingrediënten:
150 gr. Gemengde sla, fijn, geplukt
55 gr. Gemengde noten, gehakt, ongezouten
55 gr. Oude (Amsterdamse) kaas
1 Bosuitje

Bereiding:
Scheur de sla in stukken.
Snijd de bosui in ragfijne ringetjes.
Hak de noten grof en rooster ze in een droge tefalpan goudbruin.
Snijd de kaas in kleine blokjes.


Vinaigrette:
1,5 el Balsamico azijn
2 el Sherryazijn
6 el Olijfolie
2 el (Wal)notenolie
1 teentje knoflook (geperst)
Peper en zout

Deze heerlijke vinaigrette is de aanschaf van de sherry- en balsamicoazijn meer dan waard. Deze vinaigrette maak je door alle ingrediënten bij elkaar doen en goed mixen.

Schik de sla op de borden. Strooi de noten, kaas en bosui over de sla.

Besprenkel de sla met vinaigrette.



Wortelsalade (2 personen)


Ingrediënten:
2 grote winterwortels
100 gr. rozijnen (geweld)
2 el. Olijfolie
2 el. peterselie
peper en zout

Bereiding:
Schrap de wortelen en rasp ze (in de keukenmachine)
Voeg de rozijnen, olijfolie en peterselie toe en breng de salade op smaak met peper en zout.





Waterkers salade


Ingrediënten:
1 flinke bos waterkers
2 uien
2 el. olijfolie
1 el. walnotenolie

Bereiding:
Was de waterkers zorgvuldig en verwijder de dikke stelen.
Snijd de uien in dunne ringen
Meng de waterkers en uienringen en besprekel ze met olijf en walnotenolie.


Note: Waterkers is zeer gezond en bevat veel jodium en kalium en versterkt het immuunsysteem.


Mediterrane salade


Ingrediënten:
1 krop ijsbergsla
10 gedroogde tomaatjes (geweld)
10 zwarte olijven
100 gr Feta
2 tomaten
1 komkommer
3 el verse basilicum(gehakt)

Bereiding:
Snijd de sla fijn en was deze indien nodig.
Knip of snijd de gedroogde tomaatjes in dunne reepjes.
Snijd de olijven in dunne ringetjes.
verkruimel de feta.
Snijd de tomaten en komkommer in schijfjes.
Dit mengen in een grote kom met een schuitje olijfolie en de basilicum.



Rijstsalade


Ingrediënten:
150 g zilvervliesrijst
50 g pijnboompitten
50 gr gemengde noten
3 lente-uitjes
50 g zwarte olijven
6 stukjes (zon)gedroogde tomaat
8 takjes verse basilicum
1,5 dl slasaus
1 el groene pesto

Bereiding:
Kook de rijst en laat deze afkoelen.
Hak de gemende noten grof en rooster deze samen met de pijnboompitten
Snijd de lente-uitjes, de olijven, de gedroogde tomaat en de basilicum in dunne ringen en/of reepjes. Bewaar 4 takjes basilicum als garnering.
Dressing: Roer in een kom de slasaus en pesto door elkaar.
Schep de ingrediënten door elkaar en voeg evt. zout & peper toe. Garneer de rijstsalade met pesto-dressing en een takje basilicum, klaar!

Note: Deze salade is niet zozeer ontzurend, maar wel heerlijk in combinatie met een eenvoudige salade zonder dressing.




Rode, hete salade


Ingrediënten:
1 kropje krulsla
12 radijsjes
2 rode paprika's
4 kleine gekookte bietjes
1 bosje bieslook

Bereiding:
Was de sla en scheur de bladeren in stukjes
Was en snijd de radijsjes in vieren
Was en snijd de paprika in ringen
Ontvel de bietjes en snijd ze in reepjes
Knip de bieslook in ringetjes

Doe deze ingrediënten in een kom, meng ze en besprekel de salade met dressing.


Dressing:
4 el olijfolie
2 el appelazijn
1 tl honing
1 tl dyonmosterd
1 bosuitje in ringetjes
1 klein teentje knoflook, geperst
2 laurierblaadjes
peper, rozemarijn